TÁJÉKOZTATÓ - KORONAVÍRUS

2020. március 18 - Kategória: Hírek

Tisztelt Lakosaink! Tisztelt Ügyfeleink!

Hazánkat is elérő új koronavírus terjedése miatt 2020. március 11-én 15:00 órától veszélyhelyzet lépett életbe. Községünk Önkormányzatának és a Polgármesteri Hivatalnak kiemelt felelőssége, hogy haladéktalanul meghozza azokat a döntéseket és bevezesse azokat intézkedéseket, mely a vírus terjedésének megelőzését szolgálják, mindezt a lakosság biztonsága érdekében.
Elsőként kérünk minden lakost, hogy kövesse figyelemmel és tartsa be a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott eljárásrendet és a Központi Operatív Törzs iránymutatásait.

www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus
www.koronavirus.gov.hu

Kérjük, hogy akinél a következő tünetek jelentkeznek: láz, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj, telefonon értesítse háziorvosát, és hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ + 36-80-277-455 vagy a +36-80-277-456 zöldszámait.
Felhívjuk figyelmüket arra, hogy bár a betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik, azonban az idős és/vagy egyéb krónikus betegségben szenvedő embereknél súlyos formában jelentkezhet. Speciális kezelés, védőoltás egyelőre nem áll rendelkezésre.   »»

A polgármesteri hivatalban 2020. március 13. napján a jegyzővel közösen elrendeltem, hogy a dolgozók lehetőleg tartózkodjanak a külföldre történő utazástól, amennyiben pedig erre mégis sor kerül, úgy a hazaérkezéstől számított 14 napig szabadságon kell lenni az érintett dolgozónak, ez a korlátozás fennáll a közvetlen családtagok külföldre történő utazása esetében is.

Felhívjuk figyelmüket, hogy házasságkötésre a Polgármesteri Hivatalnak új időpontokat nem áll módjában kiadni a korlátozás ideje alatt.

A már bejelentett esküvők külső helyszínen nem tarthatók meg, a polgári szertartás 2 tanú jelenlétében tarható meg a Polgármesteri Hivatalban.

Pilisszentkereszt Község Önkormányzatának intézményei a hatályos járványügyi előírások figyelembevételével és megfelelő korlátozások mellett működnek.

A Szlovák Nemzetiségi Óvoda 2020. március 19. csütörtöktől zárva tart, indokolt esetben gyermekfelügyeletet biztosít.

Az iskolában és az óvodában étkezők részére előzetes igénybejelentés alapján közétkeztetést biztosít az önkormányzat az étkezési térítési díj megfizetése mellettAz igényeket kérjük az intézményvezetők felé szíveskedjenek jelezni. Kizárólag az étel elvitelére van lehetőség.

Azok a pilisszentkereszti, 65 év feletti, vagy krónikus beteg lakosaink, akiknek a koronavírus helyzet miatt, gondot okoz a napi élelmiszer, gyógyszer beszerzése, jelezzék a polgármesteri hivatal erre fenntartott 06-30-568-2011 telefonszámán. Ugyanezen a számon várjuk az 50 év alatti, segíteni szándékozók jelentkezését is, akiktől szeretnénk az elérhetőségükön kívül azt is megtudni, hogy a nap mely időszakában számíthatunk a segítségükre.

A Községi Ház és Könyvtár ügyeleti rendszerben működik, a kölcsönzés és a könyvtárlátogatás szünetel, az épületen belüli foglalkozások szünetelnek.

A játszótér zárva tart.

A Tájházban a látogatás szünetel.

 

Közterületi és egyéb jellegű előírások

A közterületeken és közösségi területeken (emlékpark, sportpálya, Szent Erzsébet tér stb.) lakosok csoportosan nem tartózkodhatnak.

Az önkéntes és elrendelt karanténban lévők kötelesek az önkormányzatnál bejelentkezni.

Az éttermek, kávézók, üzletek csak 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzlet és a patika.

 

Fenti rendelkezések visszavonásig érvényesek.

Részletes információkról az egyes intézményeknél érdeklődjenek.

Kérjük, hogy a fentiek betartására a lehető legszélesebb körben hívják fel a figyelmet!

Kérjük az veszélyhelyzet időtartama alatt is településünk lakóinak megértését és fokozott együttműködését!

 

Pilisszentkereszt, 2020. 03. 16.

 

Peller Márton

polgármester

 

Hivatali dolgozók mobiltelefon elérhetőségei