ELBIR Biztonságos Internet Napja

2017. február 09 - Kategória: Hirdetmények
Biztonságos Internet napjaBiztonságos ma az internet?
Egy világméretű kampány részeként ma már több mint 60 országban – köztük Magyarországon is – megrendezik a Biztonságos Internet Napját, amely minden év második hónapjának második hetének második napja. A kampány célja minél több embert megszólítani és felhívni a figyelmet az internetes technológiák, eszközök átgondolt, biztonságosabb használatára.
Idén a Biztonságos internetezés világnapja: 2017. február 7.
 
Az internet nagyszerű eszköz, a gyermekek és fiatalkorúak – főként közösségi oldalak használata, pihenés, kikapcsolódás céljából – szabadidejük nagy részét az Interneten töltik. Az iskolákban már az alsó tagozatos kigyerekek is rendszeres Internet használók, naponta gyakran órákat „lógnak a neten”. Az internet azonban számos veszélyt is magában rejt, amelynek a tudatosítása a gyerekekben elsősorban a szülők és a pedagógusok feladata. Ehhez azonban először a szülőknek kell felismerniük azt, hogy az internet veszélyeket rejthet, a gyermekek az interneten csalók, adathalászok, zaklatók és akár pedofilok áldozataivá válhatnak. Fontos, hogy a szülők, tanárok, rendszeresen beszélgessenek a gyermekekkel internetezési szokásaikról és arról, hogy kellő elővigyázatosággal miként lehetnek biztonságban a virtuális világban. 
 
Az internetes biztonság egyfelől adataink, másfelől személyünk megfelelő védelmét jelenti.
 
Tanácsaink egyfelől a szülőknek, másfelől a gyerekeknek szólnak, azonban az internetes veszélyek felismeréséhez és azok megfelelő kezeléséhez elengedhetetlen a két korcsoport közötti párbeszéd. 
 
Tanácsaink a szülők részére:
Kérdezze meg a gyereket, hogy milyen honlapokat szeret nézni és milyen célból!
 
Irányítsa a gyermek Internetes tartalmakkal kapcsolatos érdeklődését!
szülő-gyerek kép1
 
 
Lehetőség szerint mindig legyen érdeklődő akkor, ha a gyermek valamilyen általa felfedezett netes újdonságról számol be, vagy éppen valami olyanról, amely a számára nem tetsző! 
 
Kérdezze meg, mit tesz az adatai védelme és a biztonságos internetezés érdekében?
 
Előfordult-e, amikor úgy érezte, hogy zavarba hozza egy információ, beszélgetés, kép, vagy videó? Beszélgessen vele arról, hogyan előzheti meg legközelebb ezeket a helyzeteket, illetve mit tehet ilyen esetekben!
 
Alkalmazzon szűrőprogramokat a biztonságosabb internetezés érdekében! Ezek segítségével megválogathatja a gyermeke számára elérhető oldalakat, megelőzheti a pedofil jellegű zaklatásokat, valamint azt is, hogy gyermeke erőszakos tartalmakra bukkanjon a világhálón! 
 
Gondolja végig, Ön mire használja az internetet és mire használja gyereke! Van-e olyan tevékenység, amelyet együtt végezhetnének az interneten?
Szakítson időt a közös szörfölésre, így gyermekét hozzászoktathatja ahhoz, hogy az internetezés lehet közös program is!
 
Beszéljenek az internethasználatra vonatkozó szabályokról! Az internet előtt töltött időn túl a beszélgetés során hívja fel a figyelmet a másokkal szemben tanúsítandó helyes magatartásra, valamint az internetes játékok használatára vonatkozó szabályokra! Fontos, hogy a gyermek minden esetben a korosztályának megfelelő játékkal játsszon. Erre vonatkozóan az un. PEGI besorolás tájékoztat, amely jelzi, hogy a játék, vagy film milyen korosztálynak készült. 
 
Amennyiben tudomására jut, hogy gyermekét bármilyen formában zaklatják az Interneten keresztül, forduljon a rendőrséghez!
 
Ne feledjék, az internet nem csak veszélyeket rejt magában, hanem számos lehetőséget is biztosít! Fedezzék fel ezeket a lehetőségeket és motiválják a gyermeket a kreatív és hasznos internethasználatra! Az internet megkönnyíti életünket, azonban ismerjük fel a benne rejlő veszélyeket is! Az alábbi néhány egyszerű tanács megfogadásával jelentősen növelhetjük az internetezés biztonságát. 
 
Kérdezze meg a gyermeket, tudja-e, hogy baj esetén hova fordulhat! Amennyiben olyan tartalomra bukkan, amely pedofil, erőszakos, idegen és fajgyűlöletre uszít, drogfogyasztásra csábít, hozzájárulása nélkül sértő módon hozzáférhetővé tett vagy egyéb sértő tartalom. Ilyen esetekben a BIZTONSÁGOS INTERNET HOTLINE-tól kaphat segítséget: http://www.biztonsagosinternet.hu. 
Ők a bejelentés feldolgozása után megvizsgálják, hogy illegális-e a tartalom, és szükség esetén értesítik a rendőrséget, így megelőzhető, hogy mások is rátaláljanak az adott oldalra, bejegyzésre.
 
Amennyiben tanácsra, lelkisegélyre van szüksége (akár névtelenül is), forduljon a KÉK VONAL GYERMEKKRÍZIS ALAPÍTVÁNYHOZ! (www.kek-vonal.hu)
 
A honlapon keresztül chatalni lehet az alapítvány munkatársával, vagy a 116-111-es telefonszámon éjjel-nappal elérhetőek.
 
Tanácsaink a gyermekeknek:
 
- Világháló = mindenkihez eljut, amit oda egyszer feltöltünk! 
- Vigyázz, milyen képeket raksz fel a közösségi oldalakra, vigyázz miket posztolsz ki!
- Minél személytelenebb elérhetőséget adj meg!
- Soha ne add meg a lakcímedet, telefonszámodat senkinek az Interneten keresztül!
- Mindig más regisztrációs nevet és jelszót használj!
- Soha ne jelöld be a jelszó megjegyzése részt!
- Ne használd a nevedet regisztrációs névként!
- Letöltések alkalmával figyelj, hogy csak azokat a tartalmakat töltsd le, ami nem tilos, mert az illegális tartalom letöltését a törvény bünteti!
- Internet kávézóban vagy  wifi pontról ne intézz személyes ügyeket! 
- Ne hagyd őrizetlenül a számítógépet, és ne maradj bejelentkezve, amikor nyilvános helyen chatelsz, vagy belépsz a közösségi oldaladra!
- Találkozót, randevút ne beszélj meg! Ha mégis, akkor el kell mondanod a szüleidnek és fontos, hogy valaki elkísérjen!
- Képeket (főleg erotikus tartalmúakat) soha senkinek ne küldj át, mert bárki bármikor  visszaélhet vele, akár zsarolhatnak is , illetve zaklathatnak miatta!
 
Tekintettel az internetbiztonság fontosságára az elkövetkező időben hírleveleinkben az alábbi témákkal kívánunk részletesebben foglalkozni: a számítógép védelme, internetfüggőség, internetes csalások, internet levelezés, chat, közösségi oldalak, online játékok, letöltés, szerzői jogok, okostelefonok, sexting, cyberbullying.
 
 
 
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 
        Bűnmegelőzési Osztály